• The construction of a basement car park faced great challenges in unfavourable ground conditions

  • Dragages’ innovative peanut-shaped diaphragm wall basement successfully overcame unfavourable ground conditions while enhancing both productivity and safe operations

The Venue Residences and Shoppes

2014

With a modern architectural design conceptualised by the team that designed the Sentosa Board Walk and Marina Bay Station, The Venue Residences and Shoppes features a mix of high-rise towers and a low-rise block. As a high-rise residential and retail hub, The Venue is equipped with the latest urban living elements. The development is located within an established residential estate, adjacent to major transport facilities including the Potong Pasir MRT station, major arterial roads and expressway.

 

The construction of a 3-level basement car park under very unfavourable ground conditions which consist of a thick layer of soft marine clay and waterlogged sandy materials, presented great challenges. Dragages’ innovative peanut-shaped diaphragm wall basement has proven to be successful to overcome these difficult conditions, while enhancing both productivity and safe operations.

 

The project was awarded the Building Construction Authority (BCA) Universal Design Award ‘Gold’, a testament of its exemplary design features with regard to a mixed residential and retail project.

Client City Developments Limited
Architect Aedas Limited
Project Design and build four blocks of 18-storey residential flats (total 260 units), 1 block of low-rise residential flat (total 6 units) with commercial at 1st storey (total 28 units) and 3-level basement car park
Gross floor area 28,989 sqm
Number of storeys 18
Year 2014